LİSTELER VE BAĞIMSIZLAR

,

11-04-2023 13:12:23

LİSTELER VE BAĞIMSIZLAR

14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak Milletvekilliği Genel Seçimlerinde seçimlerinde siyasi partiler 28. dönem Milletvekilleri listelerini hazırlayarak, YSK’ya teslim ettiler.

Yurdumuzun çeşitli yerlerinde de listelerle ilgili çeşitli yankılar oluştu.

Siyasetle uğraşanlar listelere olan tepkilerini istifa ile gösterdi. Siyasetle pek alakası olmayanlar ise, sosyal medyadan tahkir ya da tenkit veya bağımsız aday olarak tepki gösterdiler.

İlçemizde de, yukarıda ifade edilen tepkilerden sosyal medyadan siyasi partilere tenkit yer yer tahkirler söz konusu olmuştur. 

Bu tepkilere geçmeden önce, hangi siyasi partinin listelesinde ne kadar Ereğli’liye yer verildiğini mecliste grubu bulunan partiler açısından gelin birlikte irdeleyelim.

İlk olarak listesini ilk açıklayan parti Milliyetçi Hareket Partisi olduğu için ondan başlayalım ve aynı sırayı takip edelim. 

Milliyetçi Hareket Partisi Konya Listesinde 3 Aday Ereğlili bunlar; 5. Sıra Hüseyin Kavas, 6. Sıra Bilal Yiğit 11. Sıra Songül Gizem Yücel.

Cumhuriyet Halk Partisi’nde ise, 5. Sıra Halil Ercan, 15. Sıra Tevfik Fikret İvgen.

İyi Partide ise, 6. Sıra Yaşar Yaman.

Adalet ve Kalkınma Partisinde ise, 11. Sıra Burhanettin Sevencan.

Bunun yanında, Konya Bölgesinden 5 bağımsız aday var ve bu adaylardan 3’ü Ereğli menşeili.

Bunlar sırasıyla, Hasan Fehmi Bıyık, Hasan Şaban Sert, Yüksel Kızılkan. 

Tepkilere geçtiğimizde ise, Ereğli’de sıralamada ilk 3 içerisinde aday olmaması büyük tepkililer arasında. Fakat mesleğini paraya değişmiş basın mensupları diğer partilerin iyi sıralama verdiği üzerinden mesela CHP daha iyi sıra verdi yorumunda bulunuyor. Ve yine fakat CHP Konya’da hiçbir zaman 5 vekili göremediğini ifade etmiyor buna ilave olarak CHP Ereğli örgütünde suya sabuna dokunmadan, kimseyle hasım sahibi olmadan listeye girmiş olanların yanında yıllarca mücadele etmiş önceki dönem ilçe başkanı Veysel Gönülal liste dışı bırakılmasına ses çıkarmıyor. 

Milliyetçi Hareket Partisinin listesinde yer alan 5. ve 6. sırası Ereğli’ler açısından önemli görülmüyor fakat MHP’nin, en çok adaya yer vermesi bir yana 1999 seçimlerinde Konya’da 5 vekil çıkardığı gerçeği seçmen ve yukarıda ifade edilen yandaş basın tarafından gözardı ediliyor.

Bunun yanında seçmenlerin diğer görüşü ise, siyasi partiler Ereğlili adayları ön sıraya almadı bizde bağımsızlara yüklenelim onları meclise gönderelim düşüncesi son derece basit, kısır ve sığ bir düşüncedir.

Bunu bu şekilde açıklamamın nedeni ise, birincisi söz konusu bağımsız adaylar Ereğlili değildir. Kimisi eskiden mensubu olduğu camianın eskisi sıfatını kullanmakta kafası eskilerde kalmakta, maziye dalmaktadır. Bu eskinin aday olması meclise ya da Ereğli’ye bir yenilik getirmeyecektir. 

Diğer bağımsız ise, kendince eşraflı bir aile mensubiyetine güvenerek, birkaç yüz oy alıp siyasete atılacağını zannetmektedir. Bu tip ailelerden birisi de, 31 Mart seçimlerinde de kurmaca bir atılım yaptılar. Bu dönem milletvekilliği listelerinin açıklamasıyla ortada kaldılar. Şimdide siyasete veda ettiklerini beyan ettiler. Türk Siyasal hayatı sanırım bunların vedasıyla çok şey kaybetti. Velhasılı hızlı gittiler, tepe taklak oldular.

Bunun yanında, her ilçede teşkilatlanması olmayan bu adaylar hangi ilçelerden ne kadar oy toplayıp milletvekili olacaktır. Bağımsız adayları ve bazı seçmen yaptıkları parmak hesabını D'Hondt yöntemini aynı görüyor. D'Hondt yöntemi ile nasıl vekil çıkarabileceklerinin farkında değiller.

Son olarak, vekil olarak seçilseler bile ki hangi bakan, hangi bürokrat dikkate alacak, işleri çözecek bunların alayı tam bir muammadır. 

Hülasası, bağımsız adayların seçilebilmesi imkansızdır. Seçilseler bile iş görme ihtimalleri çok zayıftır. Ereğli’ler siyasilere tepki olarak bağımsıza yüklenelim deyip oylarını hiç etmektense, oylarını listelerinde Ereğli’ye en çok önemi veren siyasi partilere kullanarak, Ereğli’nin özgül ağırlığının gösterilmesi daha isabetli olacaktır.

Selam ve dua ile…